Registrujte se u nás a využívejte výhod Vitaherbals klubu

Účinky NAD+ - Klíč ke zlepšení fyzické a mentální výkonnosti

Věděli jste, že existuje molekula, která dokáže zlepšit vaši fyzickou výkonnost, snížit únavu a dokonce posílit kognitivní schopnosti? NAD+ (nikotinamid adenin dinukleotid) je přirozeně se vyskytující látka v našem těle, která hraje klíčovou roli v energetickém metabolismu a regeneraci buněk. Jak tato molekula funguje a jaké jsou její skutečné účinky? V článku vám vysvětlíme, proč se NAD+ stává stále populárnějším v oblasti zdraví a výkonnosti.

nicotinamide adenine dinucleotide

Co je NAD+ a jaká je jeho funkce v těle?

NAD+ (nikotinamid adenin dinukleotid) je důležitá molekula, která se přirozeně vyskytuje ve všech živých buňkách. Jejím hlavním úkolem je působit jako koenzym, který pomáhá při přenosu energie v buňkách. NAD+ je nezbytný pro správný průběh metabolických procesů, které umožňují přeměnu potravy na energii, čímž zabezpečují správné fungování buněk.

Jednou z klíčových funkcí NAD+ je účast v procesu zvaném buněčné dýchání, kde je potřebný pro přenos elektronů v rámci mitochondrií, které jsou „energetickými centry“ buněk. Tento proces je zásadní pro tvorbu ATP (adenosintrifosfát), hlavního zdroje energie pro buněčné aktivity.

Kromě toho, NAD+ hraje důležitou roli v opravách DNA, regulaci genové exprese a podpoře imunitního systému . Je také zapojen do procesů, které ovlivňují stárnutí, a proto je jeho nedostatek spojen s různými zdravotními problémy včetně snížené vitality a vyššího rizika chronických onemocnění. Vzhledem k jeho klíčovým úkolům v těle, se udržování optimálních hladin NAD+ považuje za důležitý faktor pro zdraví a dlouhověkost.

důležitý úkol nad+ v opravě dna

Věděli jste, že…

…hladina NAD+ v našem těle přirozeně klesá s věkem, což přispívá ke známkám stárnutí? Zajímavé je, že některé studie naznačují, že obnovování hladiny NAD+ může nejen zpomalit proces stárnutí, ale dokonce zvrátit některé jeho účinky, jako je například zlepšení kognitivních funkcí a zvýšení svalové síly.

starší vitální pár díky užívání nad+

Biochemický význam NAD+

Chemický vzorec NAD+ je C₂₁H₂₇N₇O₁₄P₂. Molekula se skládá ze dvou nukleotidů spojených fosfátovou vazbou. Jeden nukleotid obsahuje adenin a druhý nikotinamid. Právě nikotinamidová část molekuly je důležitá pro její biologické funkce.

Biochemický význam NAD+ se projevuje v několika hlavních oblastech:

  • Energetický metabolismus - NAD+ je nezbytný pro redoxní reakce v buňkách. Jako koenzym se podílí na přenosu elektronů v rámci oxidačně-redukčních reakcí, které jsou základem tvorby ATP v mitochondriích. Tento proces, známý jako buněčné dýchání, umožňuje efektivní přeměnu živin na energii.
  • Reparace DNA - NAD+ je klíčový pro funkci enzymů zvaných poly(ADP-ribóza)polymerázy (PARP), které se podílejí na opravách poškození DNA. Tyto enzymy využívají NAD+ k syntéze poly(ADP-ribózy), která pomáhá při obnovování a ochraně genetického materiálu.
  • Regulace metabolismu a stárnutí - NAD+ je zapojen do regulace více enzymů, jako jsou sirtuiny, které ovlivňují metabolismus, stres a stárnutí. Sirtuiny, které vyžadují NAD+ pro svou aktivitu, hrají důležitou roli při regulaci buněčného stárnutí a stresových reakcí.
  • Signální dráhy - NAD+ se podílí na různých signálních drahách, které ovlivňují buněčnou homeostázu a adaptivní odpovědi. Například jeho metabolity ovlivňují fungování neurotransmiterů a imunitního systému.

Zdravotní účinky NAD+

V posledních letech se NAD+ stal předmětem intenzivního vědeckého výzkumu. Získané výsledky naznačují, že tato molekula má významný vliv na naše zdraví a pohodu. Které účinky jsou ty nejdůležitější?

Zvýšení energie a potlačování únavy

NAD+ hraje klíčovou roli v produkci ATP (adenosintrifosfát), hlavního zdroje energie v buňkách. Bez dostatečného množství NAD+ nemůže docházet k efektivní přeměně potravy na energii, což vede k pocitům únavy a nízké fyzické výkonnosti. Doplňky stravy s prekurzory NAD+, jako je niacin (vitamin B3), pomáhají zvyšovat hladinu NAD+ a tím zlepšují energetickou úroveň organismu, podporují vitalitu a snižují únavu.

Prohlédnout si produkty: Vitamíny a doplňky stravy na energii

Podpora metabolismu a regulace cukrovky

NAD+ má významný vliv na metabolismus, zejména na regulaci hladiny cukru v krvi a funkci inzulínu. Tato molekula je totiž nezbytná pro efektivní metabolismus glukózy – zlepšuje inzulínovou citlivost, což je klíčové pro prevenci a management cukrovky. Zvýšené hladiny NAD+ podporují lepší regulaci hladiny cukru v krvi a optimalizují metabolické procesy, což přispívá k lepšímu zdraví metabolického systému.

Zdraví pokožky a boj proti vráskám

NAD+ je důležitý pro regeneraci buněk a opravy DNA, což má pozitivní vliv na zdraví pokožky. Zlepšení hladiny NAD+ proto podporuje elasticitu pokožky a snižuje výskyt vrásek, což přispívá k mladistvému vzhledu pleti. Molekula také pomáhá bojovat proti poškozené kožní tkáni a podporuje celkovou obnovu pokožky, čímž přispívá ke zdravému a zářivému vzhledu.

Prohlédnout si produkty: Doplňky proti stárnutí

elasticita pokožky a méně vrásek díky nad+

Posílení imunity

NAD+ hraje důležitou roli v regulaci imunitního systému, především přes aktivaci sirtuinů, které ovlivňují zánětlivé a stresové odpovědi. Díky jeho schopnosti modulovat imunitní odpovědi může NAD+ přispět k lepšímu zvládání infekcí a zánětlivých stavů. Optimalizované hladiny NAD+ proto posilují imunitní systém a zlepšují celkovou odolnost vůči chorobám.

Prohlédnout si produkty: Vitamíny a doplňky na imunitní systém

Podpora kardiovaskulárního zdraví

NAD+ ovlivňuje kardiovaskulární zdraví tím, že podporuje energetické procesy v srdci a reguluje zánětlivé reakce v cévách. Zvýšené hladiny NAD+ pomáhají udržet zdravý krevní tlak a podporují správnou funkci srdce. Tímto způsobem přispívá k celkovému zdraví kardiovaskulárního systému a pomáhá v prevenci srdečních onemocnění.

Prohlédnout si produkty: Vitamíny a doplňky na oběhový systém

Zlepšení funkce ledvin a jater

NAD+ hraje důležitou roli v detoxikačních procesech v ledvinách a játrech, které jsou nezbytné pro udržování vnitřního prostředí organismu. Optimalizace hladiny NAD+ podporuje regeneraci buněk v těchto orgánech a zlepšuje jejich funkci při odstraňování toxinů.

Prohlédnout si produkty: Vitamíny na ledviny a močové cesty

Prohlédnout si produkty: Vitamíny a doplňky na játra

Podpora zdraví vlasů

NAD+ pozitivně ovlivňuje růst a zdraví vlasů tím, že podporuje metabolismus buněk ve vlasových folikulech. Zároveň zlepšuje regeneraci a obnovu vlasových buněk, což také přispívá ke zdravému růstu vlasů. Zvýšená hladina NAD+ podporuje také vitalitu a kvalitu vlasů, čímž snižuje jejich vypadávání a zlepšuje celkový vzhled.

Prohlédnout si produkty: Vitamíny a doplňky pro podporu růstu vlasů

Vliv na mentální zdraví a úzkost

NAD+ má vliv na mentální zdraví tím, že reguluje neurotransmitery a snižuje stresové reakce v mozku. Tato molekula pomáhá i při zmírňování úzkosti a zlepšování kognitivních funkcí. Zvýšené hladiny NAD+ proto podporují lepší zvládání stresu a přispívají ke zlepšení celkové duševní pohody.

Prohlédnout si produkty: Vitamíny na paměť a koncentrace

Efekt na libido a reprodukční zdraví

NAD+ může ovlivnit libido a reprodukční zdraví tím, že reguluje hladinu hormonů a podporuje metabolismus, který ovlivňuje sexuální funkci. Zvýšení hladiny NAD+ proto přispívá ke zdravé hormonální rovnováze, čímž nepřímo podporuje i sexuální funkci.

Prohlédnout si produkty: Vitamíny a doplňky na libido a reprodukční zdraví

Vliv na detoxikaci a zdraví pokožky během těhotenství a kojení

NAD+ dokonce dokáže podpořit detoxikační procesy a zdraví pokožky během těhotenství a kojení, kdy tělo prochází intenzivními změnami. Pomocí optimalizace hladiny NAD+ si matka může zajistit efektivní detoxikaci a podporu regenerace buněk, což je důležité pro její zdraví a zdraví dítěte. Je však důležité, aby se těhotné a kojící ženy před užíváním doplňků stravy s NAD+ poradily se svým lékařem.

Může mít užívání NAD+ vedlejší účinky?

Užívání NAD+ a jeho prekurzorů může mít některé vedlejší účinky a rizika, která by měla být zvážena ještě před zahájením suplementace. Zde je přehled vedlejších účinků a rizik na základě vědeckých studií:

  • Gastrointestinální problémy - žaludeční potíže, nevolnost a průjem. Tyto problémy jsou častější při vysokých dávkách a mohou se snížit při nižším dávkování nebo postupném zvyšování dávky.
  • Kožní reakce - flushing (pocit pálení a zarudnutí pleti), který je výsledkem rozšíření krevních cév. Tento efekt může být nepříjemný, ale není nebezpečný.
  • Nízký krevní tlak - některé studie naznačují, že vysoké dávky niacinu mohou způsobit pokles krevního tlaku, což může být problémem pro osoby s již existujícími kardiovaskulárními problémy nebo hypotenzivními sklony.

Poznámka

Předávkování niacinem může vést k hepatotoxicitě, tedy poškození jater. NAD+ a jeho prekurzory také mohou interagovat s některými léky, což by mohlo ovlivnit jejich účinnost nebo zvýšit riziko vedlejších účinků. Je proto důležité konzultovat užívání těchto výživových doplňků s lékařem.

Jak užívat NAD+?

Užívání NAD+ se může realizovat různými způsoby, přičemž nejčastější formy jsou tobolky a tablety. Doporučené dávkování se může lišit v závislosti na konkrétním produktu a individuálních potřeb, ale běžně se pohybuje mezi 300 a 500 mg denně.

užívání nad+ ve formě tablet

Před zahájením užívání těchto doplňků stravy je však vždy dobré poradit se se zdravotnickým odborníkem, který vám může doporučit vhodné dávkování na základě vašich zdravotních podmínek a cílů.

Forma kapslí a tablet umožňuje přesné dávkování a pohodlné užívání. Kromě těchto forem ale existuje také prášková forma rozpustná v tekutinách.

Potraviny bohaté na NAD+

Ačkoli NAD+ samotný není přítomen v potravinách v takových množstvích, aby měl přímý účinek na úroveň hladiny NAD+ v těle, některé potraviny obsahují prekurzory NAD+ a vitamíny, které podporují jeho tvorbu. Tyto zahrnují:

  • Maso a ryby - kuřecí, hovězí a mořské ryby.
  • Mléčné výrobky - mléko, jogurty a sýry.
  • Ořechy a semena - pistácie, slunečnicová semínka a jiné ořechy.

Doporučený NAD+ doplněk stravy na Vitaherbals

Výrobce Life Extension je uznávaný výrobce výživových doplňků, který je znám svou kvalitou podloženou i vědeckým výzkumem. Všechny produkty této značky, včetně NAD+ Cell Formula, jsou vyráběny v souladu s přísnými standardy kvality a čistoty. Výrobky této firmy jsou zárukou, že tělo dostane potřebné živiny bez rizika kontaminace nebo neúčinnosti, což je klíčové pro dosažení požadovaných zdravotních výsledků.

Life Extension NAD+ Cell Formule, Nicotinamide riboside, NIAGEN® 100 mg, 30 kapslí

Life Extension NAD+ Cell Formule, Nicotinamide riboside, NIAGEN® 100 mg, 30 tobolek

Prohlédnout produkt

Prémiový doplněk stravy, který obsahuje 100 mg nikotinamid ribozidu (Niagen®) v každé kapsli. Tento produkt je navržen na podporu zdravé hladiny NAD+ v těle, což přispívá ke zvýšení energie, zlepšení kognitivních funkcí a podpoře celkového zdraví.

Silné stránky a výhody produktu

  • Kvalitní zdroj Niagen® - základem Life Extension je patentovaný nikotinamid ribozid (Niagen®), jehož účinnost je vědecky prokázána.
  • Podpora buněčné energie – produkt podporuje produkci buněčné energie a mitochondriální funkci, což pomáhá při snižování únavy a zvyšování vitality.
  • Podpora zdravého stárnutí – pravidelné užívání přispívá k udržení zdravých buněk, zpomaluje procesy stárnutí a podporuje celkové zdraví organismu.

Life Extension NAD+ Cell Formule, Nicotinamide riboside, NIAGEN®, 300 mg, 30 kapslí

Life Extension NAD+ Cell Formule, Nicotinamide riboside, NIAGEN®

Prohlédnout produkt

S obsahem 300 mg nikotinamid ribozidu na tobolku tento doplněk pomáhá podporovat hladiny NAD+ v těle. Tím přispívá ke zlepšení buněčných procesů a přirozené energetické rovnováhy.

Quicksilver Scientific Liposomal NAD+ Gold®, lipozomální forma, 30 ml

Quicksilver Scientific Liposomal NAD+ Gold®, lipozomální forma, 30 ml

Prohlédnout produkt

Tento doplněk obsahuje 50 mg NMN (nikotinamid mononukleotid) v lipozomální formě, která zvyšuje absorpci a podporuje hladiny NAD+ potřebné pro optimální buněčné fungování. Přírodní složení bez umělých přísad, vhodný pro vegany.

Závěr a shrnutí

NAD+ je důležitá molekula, která hraje zásadní roli v mnoha biologických procesech, včetně produkce energie, buněčné regenerace či podpory zdravého stárnutí. Jeho dostatečná hladina v těle je spojena se zlepšením fyzické a mentální výkonnosti, což přispívá k lepší kvalitě života.

vitální život díky užívání nad+

Investice do zdraví prostřednictvím optimalizace hladiny NAD+ vám přinese výrazné benefity. Pokud hledáte cestu, jak podpořit svou energii a vitalitu, zvažte doplněk stravy s NAD+ do vaší každodenní rutiny.

PRO NÁKUP VÝŽIVOVÉHO DOPLŇKU S NAD+ NAVŠTIVTE NAŠI KATEGORII: ANTIOXIDANTY A VITAMINY PROTI STÁRNUTÍ

Zdroje :

https://www.nmn.com/precursors/what-is-nad

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7973386/

https://www.verywellhealth.com/nad-supplements-7966461

https://conciergemdla.com/blog/side-effects-of-nad-therapy/

https://www.elysiumhealth.com/blogs/aging101/5-nad-precursors-you-need-to-know?srsltid=AfmBOoragaIXtpRzEsAT7FQMGw10QtdaGNZoaOzY_pyb4kksLLm0_bdQ

https://www.vitaherbals.cz/p/life-extension-nad-cell-formule-nicotinamide-riboside-niagen-r-100-mg-30-kapsli

https://www.vitaherbals.cz/antioxidanty

https://www.vitaherbals.cz/koenzym-q10

https://www.vitaherbals.cz/p/life-extension-glycin-1000-mg-100-kapsli

https://www.vitaherbals.cz/p/quicksilver-scientific-liposomal-nad-gold-lipozomalni-forma-30-ml

https://www.vitaherbals.cz/p/life-extension-nad-cell-formule-nicotinamide-riboside-niagen-r-300-mg-30-kapsli

https://www.vitaherbals.cz/energie-a-unava

https://www.vitaherbals.cz/starnuti-dlouhovekost

https://www.vitaherbals.cz/imunitni-system

https://www.vitaherbals.cz/obehovy-system

https://www.vitaherbals.cz/ledviny-a-mocove-cesty

https://www.vitaherbals.cz/jatra

https://www.vitaherbals.cz/vlasy-pokozka-nehty

https://www.vitaherbals.cz/pamet-koncentrace

https://www.vitaherbals.cz/zenske-problemy

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.

Doporučené produkty3