Registrujte se u nás a využívejte výhod Vitaherbals klubu

Krilový olej - jaké má účinky a jak si vybrat nejlepší?

Krilový olej - jaké má účinky a jak si vybrat nejlepší?Věděli jste, že krilový olej je jedním z nejúčinnějších doplňků stravy pro podporu zdraví srdce a mozku? Tento zázračný produkt z mořského korýše krunýře krilové patří totiž mezi nejbohatší zdroje omega-3 mastných kyselin, antioxidantů a dalších prospěšných látek, které přinášejí řadu zdravotních výhod. Jak si ale vybrat nejlepší krilový olej a na co si při jeho výběru dávat pozor? V našem článku vám poradíme. Čtěte dál!

Co je krilový olej a jak vzniká?

Krilový olej je přírodní olej, který se získává z malých mořských korýšů. krilu (lat. Euphausia superba ). Krill žije v chladných vodách Antarktidy a živí se mikroskopickým fytoplanktonem. Je klíčovou součástí mořského ekosystému - slouží jako potrava pro velryby, lachtany a různé druhy ryb.

Díky čistému prostředí, ve kterém žije, je krilový olej velmi bohatý na omega-3 mastné kyseliny – zejména EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová). Zároveň však obsahuje i astaxanthin , který je silným antioxidantem .

Zvýšený zájem o krilový olej v posledních letech pramení zejména z jeho prokázaných zdravotních benefitů . Vědecké studie prokázaly, že krilový olej zlepšuje zdraví srdce, snižuje hladinu triglyceridů a cholesterolu, podporuje funkci mozku a zraku, zmírňuje záněty a bolesti kloubů či dokonce zlepšuje zdraví pokožky.

Proces extrakce oleje z krilu

  • Sklizeň - kril se loví speciálními sítěmi v čistých oceánských vodách.
  • Zpracování - po sklizni se křil rychle zpracovává, aby se zabránilo degradaci živin.
  • Extrakce – olej se extrahuje z krilu pomocí různých metod, hlavně však prostřednictvím studené extrakce, která zachovává vysokou kvalitu živin.
  • Čištění - Následně se olej čistí a filtruje, aby se odstranily nečistoty a dosáhla se čistota a kvalita vhodná pro lidskou spotřebu.

Poznámka

Kvalitní krilový olej by měl pocházet z udržitelného rybolovu a měl by být zpracován šetrnými metodami, aby se zachovaly jeho cenné nutriční vlastnosti.

Zdravotní účinky krilového oleje

Krilový olej má široké spektrum pozitivních účinků na zdraví. Mezi nejdůležitější a nejznámější patří následující:

Podpora zdraví srdce

Krilový olej je bohatý hlavně na omega-3 mastné kyseliny (EPA a DHA), které jsou klíčové pro zdraví srdce. Tyto kyseliny pomáhají snižovat hladinu triglyceridů v krvi, což následně snižuje riziko srdečních chorob. Kromě toho přispívají k regulaci krevního tlaku a snižování hladiny cholesterolu, čímž podporují celkové kardiovaskulární zdraví.

Zdravé srdce díky užívání krilového oleje

Studie ale také ukazují, že krilový olej efektivně zlepšuje lipidový profil. Navíc, pravidelné užívání pomáhá snižovat zánětlivé markery spojené s kardiovaskulárními onemocněními . Tímto způsobem krilový olej přispívá také k prevenci aterosklerózy a jiných srdečních problémů.

Protizánětlivé účinky

Omega-3 mastné kyseliny a astaxanthin v krilovém oleji mají silné protizánětlivé vlastnosti. Tyto látky zmírňují zánětlivé procesy v těle, což je prospěšné zejména pro lidi trpící chronickými zánětlivými stavy, jako jsou artritida nebo ekzém . Navíc pravidelné užívání krilového oleje dokáže pomoci zmírnit bolest kloubů a zlepšit jejich pohyblivost.

Více o účincích omega mastných kyselin si můžete přečíst v článku: Omega 3 6 9 mastné kyseliny - Zdravé tuky pro náš organismus .

Výzkumy také naznačují, že krilový olej snižuje hladinu C-reaktivního proteinu - marker zánětu v těle. V tomto směru je účinným spojencem i astaxanthin, který má schopnost chránit buňky před oxidativním stresem , čímž podporuje celkovou regeneraci tkání. Kombinace těchto účinků proto významně zlepšuje kvalitu života lidí s chronickými zánětlivými onemocněními.

Podpora mozkových funkcí

DHA je jednou z hlavních složek krilového oleje. Je nezbytná pro správné fungování mozku. Krilový olej proto zlepšuje kognitivní funkce, paměť a koncentraci . I zde pomáhá astaxanthin, který má neuroprotektivní účinky – chrání mozkové buňky před poškozením.

Vědecké studie ukázaly, že pravidelný příjem krilového oleje snižuje riziko neurodegenerativních onemocnění , jako je Alzheimerova choroba . Navíc DHA hraje klíčovou roli ve struktuře a funkci neuronálních membrán, čímž podporuje synaptickou plasticitu a nervová spojení. Kromě toho antioxidanty v krilovém oleji pomáhají snižovat oxidativní stres v mozku, což přispívá k lepšímu duševnímu zdraví.

Zdraví pokožky

Antioxidanty v krilovém oleji, včetně astaxantinu, přispívají k ochraně pokožky před škodlivými účinky UV záření a zlepšují její elasticitu a hydrataci. Pravidelné užívání krilového oleje také dokáže pomoci zmírnit příznaky ekzému a jiných kožních problémů.

Zdravá pokožka díky účinkům krilového oleje

Výzkumy naznačují, že astaxanthin přispívá ke snižování vzniku vrásek a ke zlepšení celkového vzhledu pokožky. Omega-3 mastné kyseliny v krilovém oleji zase pomáhají snižovat zánět a podporují hojení pokožky.

Zlepšení zraku

DHA je důležitá také pro zdraví očí. Krilový olej přispívá k udržení dobrého zraku a ochraně očí před degenerativními onemocněními , jako je makulární degenerace . Astaxanthin jako silný antioxidant zase pomáhá chránit oční buňky před oxidativním stresem.

Dokonce astaxanthin může zlepšit průtok krve do očí a tím podpořit regeneraci sítnice. Omega-3 mastné kyseliny zase pomáhají zmírňovat suchost očí, což je běžný problém hlavně v dnešní digitální době.

Podpora zdraví ledvin

Pravidelný příjem omega-3 mastných kyselin má příznivé účinky i na zdraví ledvin . Jak jsme již v článku uvedli, tyto kyseliny pomáhají snižovat zánět, čímž mohou přispět i ke zlepšení funkce ledvin a prevenci chronických onemocnění ledvin .

Výzkumy například prokázaly, že omega-3 mastné kyseliny zlepšují filtrační kapacitu ledvin a snižují riziko vzniku ledvinových kamenů.

Snížení bolesti hlavy

Některé studie naznačují, že omega-3 mastné kyseliny pomáhají snižovat frekvenci a intenzitu migrén či jiných typů bolestí hlavy. Ke zmírnění těchto symptomů přispívají hlavně antioxidační a protizánětlivé účinky krilového oleje. Jeho pravidelné užívání zlepšuje průtok krve do mozku a tím snižuje zánětlivé reakce spojené s bolestí hlavy.

Věděli jste, že…

krilový olej může mít také vedlejší účinky? Obvykle se však jedná pouze o mírnou zácpu nebo průjem. Proto je důležité začít s nižší dávkou a postupně ji zvyšovat. Avšak při správném dávkování vám krilový olej dokáže zlepšit střevní mikroflóru a tím podpořit zdraví trávicího systému.

Krilový olej vs. rybí olej: V čem se odlišují?

Krilový olej a rybí olej jsou velmi důležitými zdroji omega-3 mastných kyselin. Mezi nimi jsou však signifikantní rozdíly. A to hlavně v jejich složení, vstřebatelnosti a zdravotních výhodách.

Složení

  • Krilový olej – obsahuje omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA ve formě fosfolipidů, což zlepšuje jejich vstřebatelnost a účinnost. Kromě toho je bohatý na antioxidant astaxanthin, který přispívá k jeho stabilitě a dodatečným zdravotním výhodám.
  • Rybí olej - obsahuje omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA ve formě triglyceridů nebo ethylesterů. I když jsou tyto formy účinné, jejich vstřebatelnost je nižší ve srovnání s fosfolipidy v krilovém oleji.

Vstřebatelnost

Omega-3 mastné kyseliny ve formě fosfolipidů v krilovém oleji jsou snáze vstřebatelné buňkami těla, což vede k efektivnějšímu využití těchto důležitých živin.

Chuť a zápach

  • Krilový olej – má neutrální chuť a méně výrazný rybí zápach, což z něj činí gurmánský příjemnější doplněk stravy.
  • Rybí olej – má silný rybí zápach a chuť, což může být pro některé lidi velmi nepříjemné.

Ekologická udržitelnost

  • Krilový olej - sběr krilu je přísně regulován, aby se zajistila ekologická rovnováha v mořských ekosystémech.
  • Rybí olej - udržitelnost závisí na konkrétních zdrojích ryb a postupech sklizně. Některé populace ryb jsou však ohroženy nadměrným rybolovem, což může mít negativní ekologické důsledky.

Jak užívat krilový olej?

Krilový olej , pokud je správně užíván, vám může přinést řadu zdravotních výhod. Přinášíme vám pár užitečných tipů, jak jej začlenit do vašeho každodenního režimu:

Užívání krilového oleje

  • Kapsle - krilový olej je nejčastěji dostupný ve formě kapslí. Tato forma je praktická, snadno se polyká a nemá výrazný rybí zápach ani chuť.
  • Kapalina - méně běžná forma. Může se přidávat do jídel nebo nápojů. Tento způsob užívání je vhodný pro ty, kteří mají potíže s polykáním kapslí.

Omega 3 mastné kyseliny ve formě tablet

Dávkování krilového oleje

  • Standardní dávka - běžná denní dávka krilového oleje se pohybuje mezi 500 mg až 1000 mg. Tato dávka poskytuje dostatečné množství omega-3 mastných kyselin pro podporu celkového zdraví.
  • Individuální potřeby - dávkování může být také upraveno podle individuálních potřeb, zdravotního stavu a doporučení lékaře. Někteří lidé potřebují vyšší dávku, například při léčbě zánětlivých onemocnění nebo vysokých hladin triglyceridů.

Kdy a jak užívat krilový olej

  • S jídlem – krilový olej je nejlepší užívat spolu s jídlem, aby se zlepšila jeho vstřebatelnost a minimalizovaly možné žaludeční potíže.
  • Pravidelnost - důležité je užívat krill olej pravidelně, ideálně každý den ve stejnou dobu, aby bylo dosaženo maximálních zdravotních výhod.

Kombinace s jinými doplňky

  • Kombinace - krilový olej může být bezpečně kombinován s jinými výživovými doplňky, jako jsou vitamíny D a E , které podporují vstřebávání a účinnost omega-3 mastných kyselin.
  • Konzultace - před zahájením kombinace krilového oleje s jinými doplňky nebo léky je vhodné konzultovat s lékařem, zvláště pokud máte nějaké zdravotní problémy nebo užíváte léky na předpis.
  • Alergické reakce - pokud jste alergičtí na mořské plody, měli byste být opatrní a užívání krilového oleje také konzultovat s lékařem.

TIP

Správné užívání a dávkování krilového oleje výrazně přispívá k jeho účinkům. Dbejte proto na to, abyste dodržovali doporučení ohledně dávkování a konzultovali s odborníkem, pokud máte jakékoli dotazy nebo obavy.

Podrobnější informace o užívání rybího oleje naleznete v našem článku: Jak užívat omega-3 rybí olej?

Jak vybrat nejlepší krilový olej?

Výběr nejlepšího krilového oleje může být vzhledem k široké nabídce dostupných produktů někdy poměrně složitý. Věnujte proto pozornost následujícím faktorům:

Kvalita a čistota produktu

  • Certifikáty kvality - hledejte produkty, které mají certifikáty kvality, jako například Certifikát o analýze (COA), který potvrzuje čistotu a obsah aktivních látek v produktu.
  • Ekologická certifikace – výběr produktů s ekologickými certifikáty, jako je Marine Stewardship Council (MSC), zaručuje udržitelný a etický sběr krilu.

Obsah omega-3 mastných kyselin

  • EPA a DHA - zkontrolujte, kolik EPA a DHA obsahuje každá dávka. Vyšší obsah těchto kyselin zvyšuje účinnost produktu.
  • Astaxanthin - vyhledávejte produkty s obsahem astaxanthinu, který má silné antioxidační účinky.

Forma a dávkování

  • Kapsle - hledejte kapsle, které mají enterosolventní povlak, aby se minimalizovaly možné zažívací potíže.
  • Tekutá forma - máte-li potíže s polykáním kapslí, zvolte tekutý krilový olej.

Reputace značky

  • Výrobce - vyberte si produkty od renomovaných výrobců, kteří jsou známí svojí kvalitou a transparentností.
  • Recenze - čtěte si recenze od ostatních zákazníků, abyste získali představu o zkušenostech s daným produktem.

Poznámka

Krilový olej skladujte na chladném a suchém místě, aby se zachovala jeho kvalita a účinnost.

Doporučený krilový olej na Vitaherbals

Představujeme vám krilový olej Superba2 1000 mg (120 kapslí) od výrobce Unimedica - renomovaná značka známá svým závazkem k vysoké kvalitě a ekologické čistotě svých výrobků.

Unimedica Krilový olej Superba2™, 1000 mg, 120 kapslí

Prohlédnout produkt

Také u nás ve Vitaherbals se zaměřujeme na poskytování nejkvalitnějších přírodních doplňků stravy, které podporují zdravý životní styl. Naše filozofie proto přesně koresponduje s filozofií výrobce Unimedica – klademe extrémní důraz na čistotu, účinnost a udržitelnost produktů v naší nabídce.

V případě krilového oleje Superba2 1000 mg se jedná o vysoce kvalitní doplněk stravy, který poskytuje všechny výhody omega-3 mastných kyselin a astaxantinu ve snadno vstřebatelné formě fosfolipidů. Fosfolipidy pomáhají podporovat zdraví buněk a membrán, zatímco astaxanthin pomáhá chránit buňky před oxidativním stresem.

Produkt je dostupný v praktickém balení obsahujícím 120 kapslí , což zaručuje dlouhodobé užívání za výhodnou cenu.

Další silné stránky a výhody tohoto produktu

  • Ekologický sběr krillu na Antarktidě - certifikát Eco Harvesting
  • Malé tvrdé gelové kapsle Licaps® - snadno se polykají
  • Vysoký obsah omega-3 - denní obsahuje 1000 mg krilového oleje
  • Vysoká biologická dostupnost - vysoká efektivita účinků na zdraví
  • Láhev vyrobená ze skla - lépe odolává oxidaci

Závěr a shrnutí

Krilový olej je vynikajícím doplňkem stravy, který přináší řadu zdravotních výhod. A to díky vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin EPA a DHA, jakož i silnému antioxidantu astaxantinu. Jeho forma ve fosfolipidech zajišťuje lepší vstřebatelnost a účinnost v těle, což přispívá ke zlepšení zdraví srdce, mozku, kloubů a pokožky.

Nepromeškejte příležitost zlepšit své zdraví přirozeným způsobem!

Unimedica Krilový olej Superba2™, 1000 mg, 120 kapslí

PRO NÁKUP KRILOVÉHO OLEJE NAVŠTIVTE PRODUKT: KRILOVÝ OLEJ

FAQ

Může se krilový olej užívat v těhotenství?

Ano, krilový olej je bezpečný a prospěšný i pro těhotné ženy. Jeho užívání by však v tomto případě mělo být konzultováno s lékařem. Rovněž je důležité dodržovat doporučené dávkování.

Mohou krilový olej užívat také děti?

Krilový olej mohou užívat i děti, ale před jeho podáváním je důležité poradit se s pediatrem. Olej je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, které podporují zdravý vývoj mozku a očí, což je zvláště pro děti velmi prospěšné.

Má užívání krilového oleje vedlejší účinky?

Krilový olej je při užívání v doporučených dávkách bezpečný. Někdy se však mohou dostavit mírné vedlejší příznaky, jako jsou průjem či nevolnost, případně alergické reakce (u alergiků na mořské plody).

Zdroje :

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4446753/

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/17290-omega-3-fatty-acids

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7504506/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5525019/

https://bmjgroup.com/omega-3-fatty-acids-in-seafood-linked-to-lower-risk-of-chronic-kidney-problems/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7572026/

https://www.vitaherbals.cz/p/unimedica-krilovy-olej-superba2-1000-mg-120-kapsli

https://www.vitaherbals.cz/

https://www.vitaherbals.cz/news/omega-3-6-9-mastne-kyseliny-zdrave-tuky-pro-nas-organismus

https://www.vitaherbals.cz/vitamin-d

https://www.vitaherbals.cz/vitamin-e

https://www.vitaherbals.cz/antioxidanty

https://www.vitaherbals.cz/omega-mastne-kyseliny

 

Autor Vitaherbals.cz
Vitaherbals se zaměřuje na vaše zdraví a přináší vám světově uznávané značky výživových doplňků, bylinných extraktů a zdravotních polštářů. Jsme tady pro to, abychom Vám nabídli široký výběr kvalitních produktů, poradenství a odbornost.

Doporučené produkty1